4 Pratik Adımla: Saksıda Aloe Vera Nasıl Kolayca Yetiştirilir?
Cilde en çok faydası bulunan bitkilerin başında gelen aloe vera, "tıbbi sarısabır" ismiyle de anılıyor, evinde bitki yetiştirmeyi sevenlerin en çok tercih ettiği bitkilerden biri olup çıkıyor. Yıllardır faydaları ve şık görüntüsüyle birçok eve konuk edilen aloe verayı siz de evinizde yetiştirmek istiyor, "Acaba aloe vera nasıl yetiştirilir?" diye düşünüyorsanız doğru yere geldiniz demektir, öncelikle hoş geldiniz.
Yapraklarının arasında bulunan jelimsi yapıyla yanıklardan yaralara, sivilcelerden sinek ve böcek ısırıklarına, birçok soruna çare olabilen aloe veranın faydalarıysa tam anlamıyla saymakla bitmiyor. Öyle ki kendisinin düzenli olarak kullanıldığında ciltte yaşlanma karşıtı bir etki oluşturduğu dahi biliniyor.
İşte onun tüm bu etkilerinden yararlanmak isteyenlerin, evinde aloe vera bakımı yapmak isteyenlerin ise aşağıdaki adımlara mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. Hadi o zaman, aloe vera nasıl yetiştirilir, aloe vera yetiştirirken nelere dikkat etmek gerekir anlatmaya başlayalım. Buyursunlar...
Aloe vera nasıl yetiştirilir?
Birçok bitkide olduğu gibi evde aloe vera yetiştirirken de dikkat etmeniz gereken temel noktalar var. Toprak seçimi, sulama ya da konumlandırma gibi. Gelin tüm bu detayları 4 pratik adımla öğrenelim şimdi.
1. adım: Toprak ve saksı seçimini doğru şekilde yaparak işe başlayın
Aloe vera, humuslu ve geçirgen yapılı topraklarda kolayca yetişme imkanı bulur. Aynı şekilde aloe vera için temin edeceğiniz toprağın organik maddeler bakımından zengin olması da bitkiden verim almanızı hızlandırır, unutmayın.
Saksı seçimi yaparken ise saksının altında fazla suyun topraktan uzaklaşmasını sağlayacak drenaj deliklerinin bulunmasına özen göstermeli, bitkiye göre çok küçük kalmayacak, çok büyük de olmayacak orta boyutlardaki saksıları tercih etmelisiniz.
2. adım: Sağlıklı bir aloe vera fidesi/tohumu temin edip toprakla buluşturun
Toprak ve saksınız hazır olduğunda ekim/dikim işlemleri için tabii ki sağlıklı bir aloe vera fidesi ya da aloe vera tohumları tercih etmelisiniz. Tohumdan yetiştirmek daha uzun zaman alacağından genellikle fide şeklinde yetiştirilen aloe verayı, dilerseniz sağlıklı bir aloe vera bitkisinin yaprağından bir parça alarak da çoğaltabilirsiniz.
Bunun için aloe vera bitkisinin bir yaprağını belirleyin ve yaprağı keskin, temiz bir bıçakla ucu kalından inceye gidecek şekilde verevine kesin. Kestiğiniz bu yaprağı bir süre (birkaç gün kadar) bekletip kestiğiniz kısmın üzerinde zarımsı bir yapı oluşmasını bekleyin. Ardından bu yaprak parçasını uygun toprak ve saksıya tıpkı klasik aloe vera fidesini eker gibi ekin. Yaprağın üçte biri kadarının toprağın altında olduğundan emin olmanız yeterli.
3. adım: Sulama sıklığını ve miktarını doğru ayarlayın
Bitkinizi ektiniz, sıra geldi bakımını aksatmamaya. İlk ekimin/dikimin ardından tabii ki bitkinize can suyu vermeyi ihmal etmemelisiniz. Bu ilk günün ardından ise toprağı çok kuru kalmayacak sıklıkta sulama yapmanız yeterli oluyor. Yani aloe vera her gün ya da sık sık sulama bekleyen birçok bitkiye göre bakımı çok daha kolay bir bitki diyebiliriz. Zira kışın çok nadir aralıklarla, yazın daha sık ama her gün olmayacak, sadece toprağı nemli olacak kadar sulama yapmanız yeterli.
Sulama yapmak içinse mümkünse haftanın/ayın hep aynı belirli günlerini ve saatlerini seçmeniz öneriliyor. Bu sayede bitki bir rutine alıştırılıyor ve daha verimli bir hale geliyor. Aynı şekilde sulama yaptığınız su kabını/su miktarını da benzer tutmanız, sulama yapacağınız suyu musluktan doğrudan almak yerine öncesinde dinlendirmiş olmanız da olumlu etkiler oluşturuyor, aklınızda bulunsun.
4. adım: Bitkiyi doğru konumlandırmalısınız
Evinizde aloe veranın nerede durması gerektiğini bilmiyor ya da karar veremiyorsanız şunları bilmenizde fayda var: Aloe vera güneşi seven bitki. Dolayısıyla onu mümkünse evinizde en çok güneş ışığı alan yerlerden birine koymalı, çok şiddetli rüzgarlardan, hava akımlarından ise korumalısınız. Kış aylarında -7 santigrat dereceye kadar dayandığı bilinen aloe vera için 8 ila 10 santigrat dereceler arası ise ideal olarak görülüyor. İşte bu kadar, doğru sulama ve konumlandırma alışkanlıklarıyla bitkinizi uzun yıllar sağlıkla büyütebilir, yapraklarının içinde sizi bekleyen şifa dolu jelden faydalanabilir, evinize ferah bir hava katabilirsiniz artık. Ellerinize sağlık!
Aloe vera yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Aloe vera yetiştirmek için organik maddeler bakımından zengin kaktüs topraklarını da tercih edebileceğinizi unutmamalısınız.
- İlk etapta seçeceğiniz saksının çok büyük olmamasına dikkat etmelisiniz, çünkü aloe vera görece orta ve küçük olan saksılarda daha verimli bir şekilde yetişme imkanı bulur.
- Sulama yaparken suyun aloe vera bitkisinin yapraklarına değmediğinden emin olmalısınız. Aksi halde yapraklarda çürümeler meydana gelecektir.
- Aynı şekilde fazla sulama yapmamaya özen göstermeli, eğer saksının altındaki tablada su biriktiyse bu suyu hemen bitkiden uzaklaştırmalısınız.
- Toprağa parmak testi yaparak nemini kolayca kontrol edebileceğinizi unutmamalısınız. Bu teste göre işaret parmağınızı bitkinin toprağına batırıp çıkarın. Eğer parmağınız çamurlu çıkarsa bitkiyi bir süre sulamayarak neminin azalmasını sağlayın. Eğer parmağınız kupkuru çıkıyorsa hemen sulama yapın. Eğer parmağınız hafif nemli çıkıyorsa sulamayı ilerleyen günlere erteleyin.
- Bitkiniz büyüyüp gelişince saksısı çok küçük gelmeye başlarsa saksı değişimi yapabileceğinizi unutmamalısınız. Ancak dikkat, aloe vera çok sık yer değişikliğinden hoşlanan bir bitki değil. Bu sebeple bitkinin saksısını her sene değil 2-3 yılda 1 kez olacak şekilde değiştirmeniz öneriliyor, aklınızda bulunsun.
- Eğer aloe vera bitkinizin yapraklarını cildinizde kullanmak istiyorsanız bitkiden belirlediğiniz yaprağı ayırırken mutlaka keskin ve temiz bir bitki makası kullanın ve diğer yapraklarına ya da köküne zarar vermeyecek şekilde yaprağı zarifçe bitkiden ayırın.