Aşırı Terlemeye İyi Gelen 6 Doğal Tedavi
Aşırı Terlemeye Evde Bitkisel Çözüm!
Vücudun sağlıklı bir temizlenme mekanizması olan terleme tüm mevsimlerde devam etse de özellikle yaz aylarının gelmesi ile birlikte fazlalaşıp, rahatsızlık yaratmaya başlamaktadır.
Terleme aslında herkeste olması gereken fiziksel bir durumdur. Terleme sayesinde vücuttan zararlı maddeler daha kolay şekilde uzaklaştırılmakta ve vücudun ısı dengesi sağlanmaktadır. Yani normal düzeyde terleme olması bizim için sağlıklıdır. Aşırı terleme ise hormonal sorunlar, diyabet, dolaşım bozuklukları gibi rahatsızların habercisi olabileceği gibi düzensiz beslenme veya stres sonucu da oluşabilmektedir.
Normalden daha fazla terliyorsanız ve aşırı terlemeye çözümler arıyorsanız bu yazıda bitkisel rahatlama yöntemlerini bulacaksınız. Aşırı terleme tedavileri için elbette önce uzman hekimlere başvurmalısınız, doktorunuzun onayıyla doğal yöntemleri deneyebilirsiniz.
Aşırı Terlemeye İyi Gelen 6 Doğal Tedavi
Aşırı terleme nasıl geçer sorusunun tek bir cevabı yoktur. Terleme oranının normal ya da aşırı olma durumunun belirlenmesi kişinin yaşadığı sorunları uzmanla konuşmasıyla olabilmektedir.
Normal seviyede terleme sağlıklı olduğu için terlemenin tamamen durdurulması gibi bir durum söz konusu değildir. Eğer terin aşırı olmasından ya da kokusunun kötü olmasından şikayet ediliyorsa, beslenme ve hayat düzeninde değişikliklerle büyük oranda çözüme ulaşılabilmektedir.
Sağlıklı besleniyor ve sağlıklı yaşıyor olmanıza rağmen yine de aşırı terlediğinizi düşünüyorsanız altta yatan başka bir hastalık olup olmadığına dair doktora başvurmalısınız. Kontrollerden sonra bir rahatsızlık bağlantısı ortaya çıkmadıysa aşırı terleme sorununuza bitkisel çözümler deneyebilirsiniz.
1) Alıç Çayı
- Aşırı terleme doğal çözüm yöntemleri arasında bitki çayları öne çıkmaktadır.
- Aktarlardan bulabileceğiniz alıçı, normal bitki çayı hazırlaması yöntemiyle kaynatarak günde 1 bardak içebilirsiniz.
- Alıç çayı aşırı terleme sorunlarına iyi geldiği gibi ayrıca kan basıncını düzenliyor, sindirim ve solunum sistemini rahatlatıyor ve stres seviyesini düşürüyor.
2) Karabaş Otu
- Karabaş otu da terlemeyi düzenleyen bitkilerden biridir.
- Bir tutam karabaş otunu bir bardak suda 5 dakika kaynatıp, birkaç dakika demlemeye bıraktıktan sonra içebilirsiniz.
- Karabaş otunun ayrıca kansere karşı koruyucu etkisi olduğu, sindirim sistemi yaralarını iyileştirdiği, sinirsel baş ağrılarına iyi geldiği de söylenmektedir.
3) Yeşil Çay
- Son yıllarda oldukça popülerleşen yeşil çayı marketlerde poşet çay şeklinde ve aktarlarda doğal şekilde kolaylıkla bulabilirsiniz.
- Yeşil çayın fazla tüketimi kafein içerdiği için uykusuzluk, çarpıntı gibi sorunlara yol açabileceği için dikkatli olmak gerekmektedir.
- Yeşil çayı aşırı terleme olan koltuk altı, el ve ayak gibi bölgeler için temizleme suyu olarak da kullanabilirsiniz.
4) Bitkisel İçerikli Deodorant
- Aşırı terleme bitkisel tedavi uygulamaları ile aşılabilmektedir. Ev yapımı deodorantlar ile ortaya çıkan sorunları hafifletebilirsiniz.
- Terleme ile mücadelede doğal deodorantlardan da faydalanabilirsiniz.
- Hindistan cevizi yağı ile kafur karışımı hem terden dolayı oluşan bakterileri karşı koruma sağlar hem de kötü koku oluşmasının önüne geçmenize yardımcı olur.
5) Ayaklar için Dinlenme Banyosu
- Aşırı terleme sorunu daha çok koltuk altı bölgesinde yaşanmakla birlikte ayaklarda da ortaya çıkabilmektedir.
- İçerisine adaçayı, papatya, kekik ve deniz tuzu attığınız ılık suda ayaklarınızı dinlendirerek, terleme probleminin yarattığı rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
6) Temizleyici Doğal Losyonlar
- Terin kötü kokmasının nedeni olan bakterilere karşı doğal karışımlarla savaş açabilirsiniz.
- 1 limonun suyunun 1 çay kaşığı tuz veya kabartma tozu ile karıştırın. Karışımı pamukla aşırı terleyen bölgelere sürebilirsiniz.
- 2. doğal karışımı ise aloe vera ile karbonatla yapabilirsiniz. 2 yemek kaşığı aloe vera ile 1 tatlı kaşığı karbonatı macun kıvamına getirin. Pamuk yardımıyla uygulama yapabilirsiniz.
Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?
- Aşırı terleme hormonal sorunlar, şeker hastalığı, tiroit, obezite, solunum sistemi sorunları, kalp yetmezliği gibi hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilmektedir.
- Genetik olarak ailede benzer durumlar varsa terleme sistemi fazla çalışabilmektedir.
- Dönemsel olarak havaların ısınması, stres seviyesinin yüksek olması, kullanılan ilaçların, deodorantların ya da kozmetiklerin etkisiyle de terleme oranı değişebilmektedir.
- Aşırı terlemenin yanında terin kötü kokması durumu da bazı hastalıklar, genetik yatkınlık, aşırı baharatlı ya da ağır gıdaların tüketimi ya da lazer gibi uygulamalarla ter bezlerinde oluşan değişimlerle ortaya çıkabilmektedir.