Birkaç Adımla Aslında Çok Kolay: Evde Kuru Soğan Nasıl Yetiştirilir?

Birkaç Adımla Aslında Çok Kolay: Evde Kuru Soğan Nasıl Yetiştirilir?

Evde kuru soğan nasıl yetiştirilir öğreniyor, saksılarımızı sadece güzel bitkilerle doldurmakla yetinmiyor, bu soğanlar sayesinde mutfakta hep taze taze kullanabileceğimiz nefis sebzeler yetiştirmeye de devam ediyoruz. Hatırlarsınız daha önce domatesten bibere, çeşit çeşit sebzeyi nasıl yetiştireceğimizi birlikte öğrenmiştik, şimdi de sırada hemen her yemeğin olmazsa olmazı kuru soğanlar var!

Siz de evinizde hep kuru soğan bulunsun istiyor, daha da önemlisi tüketeceğiniz sebzeleri olabildiğince doğal ve organik bir şekilde, kendi ellerinizle yetiştirmek istiyorsanız çok doğru yerdesiniz demektir.

Gelin sözü hiç uzatmadan evde kuru soğan nasıl yetiştirilir, birlikte öğrenelim şimdi.

Soğan Tohumu Sipariş Ver !

Evde kuru soğan nasıl yetiştirilir?

kuru-sogan-nasil-yetistirilir-1

Soğan Tohumu Sipariş Ver !

Evde kuru soğan yetiştirmek için gerekli malzemeler: Kuru soğan yetiştirmeye başlamak için öncelikle yapmamız gereken tabii ki gerekli malzemeleri bir araya getirmek. Bunun için gerekli olanlar şöyle: Tohum olarak kullanabileceğiniz verimli arpacık soğanlar, doğru toprak ve gübre, saksı ya da saksı olarak kullanabileceğiniz plastik şişe, çuval gibi bir malzeme, sulama kabı (ilk aşama için sprey şeklinde su veren sulama kaplarını tercih edebilirsiniz)

Toprak seçimi: Doğru toprak ve gübre seçiminin önemli olduğunu söyledi. Peki kuru soğan için uygun toprak nedir derseniz hemen anlatalım: Organik maddeler bakımından zengin (torflu) topraklar seçerek soğanlarınızdan alacağınız verimi artırabilirsiniz. Toprağın 6.5 - 7.5 pH derece arasında bir pH'ı olması da önemli. Eğer "Topraklardan çok da anlamam" diyenlerdenseniz soğan yetiştirmeye uygun bu toprağı yapı marketlerin bitki reyonlarından, çiçekçilerden ya da bitki yetiştirme ürünü satan güvenilir online alışveriş sitelerinden bu özelliklere sahip toprağı kolayca temin edebilirsiniz.

Her ne kadar mineraller ve organik maddeler bakımından toprak seçmiş olursanız olun, toprağı organik gübre ile harmanlamanız da ekeceğiniz soğanlardan daha çok verim almanızı sağlayacaktır. Bu sebeple toprak alırken organik gübre almayı da unutmamalısınız, aklınızda bulunsun.

kuru-sogan-nasil-yetistirilir-2

Soğan Tohumu Sipariş Ver !

Ekimi: Arpacık soğanlar, toprak ve gübre hazır olduğuna göre, geçelim ekime. Ekim için kullanacağınız saksıyı önce yarısına kadar toprakla doldurun. Ardından toprağın üzerine saksının büyüklüğüne göre 1-2 avuç kadar organik gübre ilave edip toprakla harmanlayın. Harmanlama işlemi sırasında toprağı asla bastırmayın, her zaman hava alacak şekilde gevşek bırakmaya özen gösterin. Ardından üzerine arpacık soğanları, sürgün yeri üstte kalacak şekilde sıra sıra dizmeye başlayın. Saksınızın büyüklüğüne de dikkat ederek, arpacık soğanlar arasında en az 5-10 santimetre aralık bırakmaya dikkat edin ki büyüyüp gelişebilecek ortam bulabilsinler. Arpacık soğanları sıraladıktan sonra üzerine bir miktar daha toprak ilavesi yapın. Yine üzerine çok bastırmamaya dikkat edin. İşte bu kadar, ekim işlemi tamamlandı.

Sulaması: Ekimi yaptıktan sonra her bitkide olduğu gibi soğanlarda da can suyu vermeniz önemli. Toprağın çok ıslak olmasına izin vermeyecek ama nemli kalmasını sağlayacak ölçüde sulamanızı yapın. Bu işlem için dilerseniz sprey şeklinde olan sulama kaplarını kullanabilirsiniz. Can suyunu verdikten sonra da sulama işlemini düzenli ve ölçülü bir şekilde devam ettirmeniz gerektiğini de unutmamalısınız tabii. Yetişme döneminde yaklaşık 2 günde 1 sulama yapmanız yeterli olacaktır. Hasat zamanına yakın dönemde ise sulama sıklığınızı azaltabilir, hatta toplamadan önce sulamayı tamamen bitirebilirsiniz. Zira olgunlaşan soğanlar fazla suya maruz kalırsa çürümeler oluşacaktır, aman diyelim.

kuru-sogan-nasil-yetistirilir-3

Soğan Tohumu Sipariş Ver !

Ortam ve sıcaklık: Soğan saksılarınızı evde nereye konumlandıracağınız da önemli. Özellikle büyüme döneminde aşırı sıcağa maruz kalmaması gereken soğan bitkinizi doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı ama aydınlık alanlarda yetiştirebilirsiniz. Ortam sıcaklığının ise 15 ila 25 santigrat derecenin altına ya da üstüne çok çıkmamasına özen göstermelisiniz. Aynı zamanda şiddetli hava akımlarının bulunduğu alanlarda da saksınızı tutmamalısınız, bizden söylemesi.

Evde kuru soğan yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler

kuru-sogan-nasil-yetistirilir-4

Soğan Tohumu Sipariş Ver !

Yukarıdaki birkaç basit adımı uygulayarak evde kolayca kuru soğanınızı yetiştirebilir, yaklaşık 3-4 ay sonunda soğanlarınızın tüketilebilecek kıvama geldiğini görebilirsiniz ancak evde kuru soğan yetiştirirken aşağıdaki adımlara da dikkat etmelisiniz:

  • Ektiğiniz soğanlar kısa bir süre sonra üstlerinden yeşillenerek taze soğan verecek. Bu aşamada onları tüketmez ve büyüyüp kurumalarını beklerseniz ektiğiniz arpacık soğanların büyüyüp yemeklik kuru soğan boyutlarına ulaştığını göreceksiniz. Biraz sabır ile nefis kuru soğanlar elde edebilirsiniz.
  • Kuru soğan olmalarını bekleme aşamasında sulama miktarını azaltmayı unutmamalısınız. Aksi halde soğan gövdelerinde çürümeler meydana gelir, aman diyelim.
  • Eğer soğanlarınızı saksılara değil, çok yaygın olarak tercih edildiği gibi plastik şişelere ekecekseniz şişelerin üzerine büyük delikler açmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Yine plastik şişelerde yetiştireceğiniz soğanlar için ekim yaparken arpacık soğanların sivri uç kısımlarını açtığınız büyük deliklere yakın konumlandırmanız gerektiğini unutmamalısınız.
  • Arpacık soğanları toprağa dizerken aralarında mutlaka 5-10 santimetre aralık bırakmayı unutmamalısınız. Aksi halde arpacık soğanlar büyüyüp gelişecek yeterli alanı bulamayabilir, aklınızda bulunsun.
  • Plastik şişelerde yetiştirmeye başladığınız soğanlar zaman içinde büyüyüp deliklerden dışarı doğru yeşilliklerini büyütmeye başlayacaktır, endişe etmeyin, bu doğru yolda olduğunuz anlamına geliyor.
  • Son olarak, birçok bitkide olduğu gibi soğanda da saksıların yerini sık sık değiştirmemeye dikkat etmelisiniz. Sık sık yeri değişen soğan bitkisi, sürekli sıcaklık ve hava akımı değişikliğine maruz kalacağından yeterince verim alamayabilirsiniz. Bu sebeple soğanlarınız için evde en doğru yeri bulmalı ve konumunu mecbur kalmadıkça değiştirmemelisiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.