Düşündüğünüzden Kolay Aslında: Adım Adım Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?

Düşündüğünüzden Kolay Aslında: Adım Adım Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?

Düşündüğünüzden Kolay Aslında: Adım Adım Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?

Evde, bahçesinde ya da balkonunda bitki yetiştirmeyi sevenler toplanın! Bugün, ülkemizde ne yazık ki yeterince değeri bilinmeyen, neyse ki son yıllarda yetiştiriciliği artan nefis sebzelerden birini, kuşkonmazı nasıl yetiştirebileceğinizi konuşacak, evde adım adım kuşkonmaz nasıl yetiştirilir, kuşkonmaz bakımı nasıl yapılır tüm detaylarıyla inceleyeceğiz.

Ana vatanı Orta Asya olan, ülkemizde ise başta Manisa, Aydın ve Muğla olmak üzere birçok yerde yetiştirilebilen kuşkonmaz, aslında düşündüğünüz kadar çok bakım isteyen, seçici bitkilerden değil. Peki onu yetiştirmek için nelere ihtiyacınız var dersiniz? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Kuşkonmaz Tohumu Sipariş Ver !

Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir?

kuskonmaz-nasil-yetistirilir-1

Çok yıllık çiçekli bir bitki olan kuşkonmaz, doğru koşullarda ve doğru şekillerde bakıldığında uzun yıllar verim alınabilen bir bitki. Son yıllarda ülkemizde de üretimi artan kuşkonmaz, halk arasında serçe otu ismiyle de biliniyor, sadece lezzetli olduğu için değil, içeriğindeki yararlı maddeler sayesinde vücuda olan faydaları sebebiyle de çokça tercih edilmesi gerekenler arasında yerini alıyor. Toprak seçimi, sulama sıklığı, konumlandırmanız gereken alanla ilgili detaylar ise hemen aşağıda sizi bekliyor.

Kuşkonmaz Tohumu Sipariş Ver !

Toprak seçimi ve ekimi

kuskonmaz-nasil-yetistirilir-2

Organik madde bakımından zengin torflu topraklar kuşkonmazın verimli bir şekilde yetiştirilmesine yardımcı oluyor. Eğer kuşkonmazı tohumdan ya da pençe (fide) halinde alıp ekmek isterseniz temin ettiğiniz tohumların/pençelerin verimli olduğundan emin olmanız önemli bir adım. Ardından yapmanız gerekense tohumları toprağın yaklaşık 2-3 santimetre derininde olacak şekilde ekmeniz. Çimlenmesini sağlamak için tohumları çok derine ekmemeye özen gösterdiğiniz ve sulamasını aksatmadığınız sürece bitkiniz yaklaşık 1 ayın sonunda çimlenmiş olacaktır.

Sulaması

kuskonmaz-nasil-yetistirilir-shutter-3

Kuşkonmazı ektikten sonra can suyunu (ilk sulamasını) yapmayı asla unutmamalısınız tabii ki. Ardından ise bulunduğunuz iklimi de göz önünde bulundurarak toprağını sürekli nemli olacak şekilde sulamanız gerekiyor. "Toprağın nemli olduğunu nasıl anlarım?" derseniz bitki yetiştirmeyi sevenlerin pek yakından bildiği parmak testini uygulayabilirsiniz. Bunun için işaret parmağınızı bitkinin toprağına batırıp çıkarın. Eğer parmağınız nemli bir şekilde çıkıyorsa toprak yeterince nemli demektir, sulamayı ertesi günlere bırakabilirsiniz. Eğer parmağınız tamamen kuru çıkıyorsa hiç vakit kaybetmeden sulama yapmalısınız. Eğer parmağınız çamur içinde çıktıysa toprağınızda fazla su var demektir, bunun için bitkiyi ektiğiniz saksının drenajını kontrol etmeli, varsa altında bulunan su dolu tablaları boşaltmalı ve bir süre sulama yapmayarak toprağın nem dengesini bulmasını beklemelisiniz, bizden söylemesi.

Kuşkonmaz Tohumu Sipariş Ver !

Kuşkonmaz hangi aylarda nasıl olur?

kuskonmaz-nasil-yetistirilir-shutter-4

Kuşkonmazlarınızı ekmeye başlamadan önce bilmeniz gereken önemli bir adım da kuşkonmaz için hangi ayların önemli olduğunu bilmeniz aslında. Kuşkonmazlarınızı sağlıkla büyütmek için en ideal zamanlar ve yapmanız gerekenler şöyle:

  • Mart ve nisan ayları gibi, toprak ısınmaya başlayınca kuşkonmaz ekimini yapabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz iklimde toprak daha geç ya da erken ısınıyorsa buna göre 1 ay öncesi ya da sonrası zamanları da değerlendirebilirsiniz.
  • Yaz aylarında büyüyüp yetişmeye başlayan kuşkonmazları yetiştikçe keskin bir bitki bıçağıyla dikkatlice ayırıp tüketebilirsiniz.
  • Bitkiniz sonbaharda havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kurumaya başlayacak ve soğuk havalarda kuru kalmaya devam edecektir. Yeniden ilkbahar geldiğinde yapmanız gereken bitkinin kuru kısımlarını güzelce temizlemek, pençelerden yeni çıkan sürgünleri toprağa ekmek olmalı. Geçen yıldan kalan ve kurumuş bitkinin köklerini ise topraktan çıkarabilirsiniz. Yeni sürgünler fidelerin üzerinde kendini gösterecektir. Onların ekimini yaptıktan sonra sulamasını ihmal etmeyerek yeni senede de bitkinizden verim alabilirsiniz.
  • Eğer kuşkonmazı ilk kez ekiyorsanız ilk sene verim alamayabilirsiniz. Kuşkonmazlar genelde 2. sene verimli olmaya başlar ve doğru koşullar sağlandığında yaklaşık 5 yıl kadar çok verimli olur. Toplam 7 yılın sonunda ise bitkinizin verimi azalacaktır, unutmayın.



Kuşkonmaz Tohumu Sipariş Ver !

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.