Kaktüs Bakımı: 6 Adımda Kaktüs Yetiştirmenin Tüm Püf Noktaları
22-08-2022
00:37
Kaktüs Bakımı: 6 Adımda Kaktüs Yetiştirmenin Tüm Püf Noktaları
Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?
1. Adım: Kaktüs Saksısı
- Kaktüsü çiçekçiden aldınız ve eve geldiniz. Yeni bir saksıya aktarırken öncelikle saksının tabanının delikli olması gerekecektir. Çöl bitkisi olan kaktüs, suyu çok sevmez. Eğer fazla su verirseniz, saksıdaki deliklerden fazla olan suyu atacaktır.
- Saksının çok çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin rahat şekilde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz.
- Eski saksıdan bir nebze daha büyük bir saksıda rahat şekilde canlılığını koruyabilir.
- Saksıda yetişmeye adapte olan kaktüsler en çok 45 derece sıcaklıkta canlı kalabilir. Kış soğuklarında ise -20 dereceye kadar kendini koruyabilir.
- Saksıyı konumlandırırken rüzgardan uzak tutmanızda fayda olacak. Çok rüzgarda kalan bitkinin yaprakları sarsılıp zarar görebilir. Aynı şekilde yakıcı sıcaklarda da canlılığını kaybedebilir. Doğal ortamından saksı ortamına geçtiği için sıcaklık ve konum dengelenmelidir.
- Aldığınız kaktüs ebat olarak çok küçükse, evde kullanmadığınız kupa ve fincanları saksı olarak değerlendirebilirsiniz.
- Özellikle de geri dönüşüme katkı olması amacıyla, sıfır atık anlayışına uygun olarak kırılmış kupalarınızı kullanabilirsiniz.
- Kaktüsleri fincanlara ekerek yeni yerlerinde büyümesine şahit olabilirsiniz.
2. Adım: Kaktüs Toprağı
- Kaktüsün dönem dönem toprak değişimi istediğini bilmenizde fayda olacaktır.
- İlk toprak değişimini aldığınız gün yapmalısınız. Toprağı yenilemeden önce saksının tabanında irili ufaklı çakıl taşları yerleştirebilirsiniz.
- Eğer çakıl taşlarının üzerine toprak eklerseniz, kökleri fazla sudan korumuş olursunuz. Bu durum da kaktüsün yararına olacaktır.
- Kaktüs toprağı değişimi yapmak istediğinizde ise çok uzun zaman dilimlerinde yapabilirsiniz.
- Kaktüs birkaç yılda bir yapılan toprak değişimlerine uygun bir bitkidir. İsterseniz her yıl Nisan ayında, isterseniz 2 yılda bir Nisan ayında toprağını değiştirebilirsiniz.
- Toprak seçiminizi kalın kum karışımlı olan topraklardan yapabilirsiniz.
- Torf ve pomzadan bir karışım elde edip bu toprağı da kullanabilirsiniz. Eğer torf ve pomza kullandıysanız dönem dönem suni gübre vermeyi unutmayınız.
- Kaktüs toprağının sıkıştırılmaması gerekir. Gevşek yapılı bitki toprağı kullanılırsa kaktüs kökleri daha rahat yayılır ve büyür. Ayrıca düzenli olarak eklenen suyun daha iyi emilmesi sağlanır.
3. Adım: Kaktüs Nasıl Dikilir?
- Kaktüsü dikmek istediğiniz saksının tabanına çakılları yerleştirin.
- Çakılların üzerine tercih ettiğiniz toprağı ekleyin. Saksının yarısına kadar gelseniz yeterli olacaktır.
- Şimdi kaktüsü toprağın üzerine yerleştirin. Kalan toprakları da çiçeğin etrafına doldurun.
- Her çiçekte olduğu gibi kaktüse de can suyunu vermeniz gereklidir. Toprağın nemini kontrol edip yeteri kadar can suyu vermelisiniz. İçme suyu ile can suyunu verebilirsiniz.
- Dikilen kaktüse gübre verirseniz, canlılığını daha uzun süre koruyacaktır.
- Eğer tohum alıp yetiştirmek istiyorsanız kaktüs tohumu satın alarak dikim işlemini yapabilirsiniz.
4. Adım: Kaktüs Sulama
- Kaktüsleri sularken öncelikle toprağın nemini analiz etmeniz gerekecek. Sadece görünen yerlerin değil iç kısımların da kuru olması önemli olacaktır.
- Sulamak istediğinizde toprağın yüzeyinin kuru olmasına dikkat edin. Daha sonra uzun bir kürdanla toprağı test edin. Eğer kuruduğunu hissediyorsanız, sulayabilirsiniz.
- Kökleri sudan uzak tutmanızda fayda var. Toprakların sulanması bu noktada önemli olacaktır.
- Sulama periyoduna dikkat ederek, bitkinin ömrünü koruyabilirsiniz. Yaz sıcaklarında haftada 2 defa su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 defa sulama ile yaşayabilir.
- Sulamadan önce saksı tabağında kalan su varsa, suyun dökülmesi gereklidir.
- Aksi halde çürümeye neden olabilir. Can suyunu verdiğiniz bitkilerin tabağında eski suyun kalmamasına dikkat etmelisiniz.
- Bakteri oluşmasını önlemek için bu adıma dikkat edilmelidir.
- Ufak saksılardaki kaktüsleri sulamak için suyu spreyle verebilirsiniz. Böylece ufak köklerin çok su almasına engel olup çürümenin önüne geçmiş olursunuz.
- Kaktüslerin düzenli sulanması sonucunda daha verimli şekilde büyüdüğünü görebilirsiniz.
5. Adım: Kaktüs Çoğaltma
- Kaktüsün çoğaltma döneminde kök kısmında yeni ve ufak bir bitki oluşur. İşte bu bitkiyi özenli bir şekilde kökten ayırabilirseniz, kaktüsü farklı bir saksıda çoğaltmış olursunuz.
- Kaktüs çoğaltma için yeni bitkiyi dikkatlice kökten ayırın ve zaman geçmeden yeni saksıya yerleştirin. Toprağı ekledikten sonra çok az miktarda can suyunu verin.
- Birkaç gün geçtiğinde yeni bitkiniz kendi yuvasına alışmış ve büyümüş olacaktır.
- Bu işlem için Haziran ve Eylül ayları ideal olacaktır. Yeterli vitamini aldığında bazen ilkbahar döneminde de yavrulamaya şahit olabilirsiniz.
6. Adım: Kaktüs Çiçeği: Ne Zaman, Nasıl Açar?
- Kaktüslerin çiçekli ve çiçeksiz olduklarını yazımıza giriş yaparken belirtmiştik. Eğer kaktüsünüz çiçekli türden ise, vakti geldiğinde renkli çiçeklere şahit olabilirsiniz.
- Dikenlerin arasından yükselen bir renk cümbüşü için, bitkinizin yetişkin olması önemli olacaktır. Yeni ve yavru bitkilerin çiçek açması oldukça zordur.
- Bir sene içinde 1 defa çiçek açan kaktüsler, bu çiçeği en çok 50 gün taşıyabilir. Bitki yapısından dolayı görülen bu durum, pek çok çiçek yetiştireni üzmektedir.
- Belirtmek gerekir ki, kaktüslerin doğası böyledir. En iyisi bu 50 günlük süreci doya doya yaşamak.
- Kaktüsün çiçeklenmesi için bol ışıklı ortamda kalması gerekecektir. Geçirgen yapılı topraklarda ve güneşi gördüğü dönemlerde çiçeklenmesi söz konusudur.
- Bir sabah uyandığınızda dikenlerin üzerinde pembe veya kırmızı, hatta sarı renklerde çiçeklere şahit olabilirsiniz.
- Bu güzel ana şahit olmak için kaktüs bakımı ihmal edilmemelidir.