Kuşkonmaz Nedir? Faydaları, Nasıl Temizlenir?
Kuşkonmaz: Akdeniz’in 2000 Yıllık Şifa Kaynağı
Beslenme uzmanları tarafından faydaları sıklıkla gündeme gelen kuşkonmaz, her ne kadar çok fazla tüketilmese de bir beslenme rutini belirlemek isteyenler için oldukça yeterli bir alternatiftir. İçeriğindeki vitamin, mineral ve protein oranı bakımından zengin olan kuşkonmaz aynı zamanda tam bir vitamin deposudur.
Direkt olarak tüketilmesi ile birlikte metabolizmayı düzenleyici etkisi bulunan kuşkonmaz, aynı zamanda pek çok hastalığın da çözümü sayılmaktadır. Eğer daha önce hiç kuşkonmaz tüketmediyseniz ya da kuşkonmazı direkt olarak tüketmekten hoşlanmıyorsanız yalnızca suyunu içerek de zinde ve sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturabilirsiniz.
Sebze severler için geniş alternatifler sunan gıdaların yerinde ve zamanında tüketilmesi kadar, doğru pişirme tekniklerinin uygulanması da önem taşımaktadır. Her besinde olduğu gibi sebzelerin de aşırı pişirilmesi hem besin değerini düşürmekte hem de gereken katkıyı sağlamasına engel olmaktadır.
Sıkı bir kuşkonmaz tüketicisiyseniz ya da kuşkonmazı farklı teknikler ile sunmak istiyorsanız doğru yerdesiniz! Gelin hep birlikte kuşkonmaz nasıl haşlanır ya da taze kuşkonmaz nasıl pişirilir sorularına yazımız ile cevap bulalım!
Ayrıca yazımızda kuşkonmaz faydaları maddeler halinde verilecek, bu şifalı bitkinin yararlarını okuyarak daha bilinçli tüketim sağlayabilirsiniz.
Kuşkonmaz Nedir?
- Zambakgiller familyasından olan ve otsu ve odunsu gövdesi ile tanınan kuşkonmaz otu, besleyici değerleri ile öne çıkan bitkiler arasındadır.
- Yapraksız gövdesi ile zorlu bir yetiştirme sürecine sahip olan bitki, Akdeniz çevresinde 2000 yıllık geçmişi ile iyileştirici bitkilerden biridir.
- Özellikle kökleri ve meyveleri ile geçmişten günümüze tıpta kullanılan kuşkonmaz bitkisi, süs amaçlı olarak kuşkonmaz çiçeği adıyla evlerde bulunur.
- Mutfakta ise beyaza çalan yeşil etli gövdesi ile tüketilen kuşkonmaz, besleyici değerleri ile çorba, salata, zeytinyağlı yemek gibi birçok farklı şekilde sofralara gelir.
- Kuşkonmaz bitkisi farklı aromasıyla bir kere deneyenlerin vazgeçemediği sebzeler arasında bulunur.
- Kuşkonmaz çayı da bu bitkinin çok yaygın olmasa da tüketim seçenekleri arasında yer alır. Kuşkonmaz otu çayı bitkinin kurutulmuş köklerinin bitki çayı olarak demlenmesiyle hazırlanır.
- Kuşkonmaz besin değeri açısından içerik olarak zengin, kalori olarak hafif bir gıdadır.
- 1 adet kuşkonmaz ortalama 1 kaloridir.
- İçerisinde sodyum, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur.
Kuşkonmaz bitkisinin hikayesi de vardır:
- Giritliler çok sevdikleri bu bitki ile ilgili şöyle bir hikaye anlatırlar: Girit’te hasta bir yaşlı köylü doktora gider ve doktor hastalığının çözümsüz olduğunu söyler.
- Adam evine dönerken sıkıntıdan yol kenarında çıkan kuşkonmaz bitkisi filizlerini koparıp koparıp yer.
- Ertesi gün yaşlı adam sapasağlamdır!
- Arkadaşları bu dönüşümün nedenini merak ederler, doktorun ona bir ilaç verdiğini düşünürler ve adama doktorun şifasının kaynağını sorarlar.
- Yaşlı adam şöyle cevap verir: “İyileşmemde doktorun katkısı oldu evet ama ilaçla değil. Doktora gitmem sayesinde hastalığımın ciddiyetini öğrendim ve eve dönerken sıkıntıdan kuşkonmaz filizleri yedim durdum meğer ilacım kuşkonmazmış ve iyileştim. İyi ki doktora gitmişim.”
Kuşkonmaz Faydaları Nelerdir?
- A, B ve C vitaminleri açısından zengin olan kuşkonmaz, karaciğeri toksinlere karşı koruyucu görev üstlenir.
- Özellikle karaciğer şişmeleri ve sarılıkta iyileştirici etkilere sahip olur.
- Kuşkonmaz cilde faydaları ile de öne çıkan doğal bir kaynaktır ve bu özelliği uzmanlar tarafından da onaylanır.
- Kuşkonmaz faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da araştırılan bir konudur. Saraçoğlu bu bitkinin özellikle karaciğeri temizlemesiyle birlikte cildin ayna gibi olmasına katkısının büyük olduğunu söylemektedir.
Kuşkonmazın faydası sayesinde dolaşım sistemi sağlığınızı güçlendirebilirsiniz. - Kuşkonmaz bitkisinin faydaları arasında kas ve kemiklerdeki iltihabı temizlemesi de vardır.
- Alkali seviyesi yüksek bir sebze olduğu için kan asidinin azalmasına yardımcı olur ve kanı temizleme özelliği taşır.
- Zengin bitkisel mineraller içeren yapısı ile bağırsaklardaki zararlı bakterileri azaltmaya destek olur ve düşük miktarda sodyum içeren yapısı ile doğal idrar söktürücü olarak kullanılır.
- Özellikle sindirim sistemini rahatlatan yapısı ile hazımsızlık ve şişkinlik durumlarına karşı faydalı olduğu görülür.
- Kuşkonmaz besin değeri açısından folik asit içeren yapısı ile öne çıkar ve kalp sağlığını koruyucu özellik taşır. Bilhassa bal ile karıştırılıp tüketildiğinde kalbi güçlendirdiği bilinir.
- Kuşkonmaz faydaları diyetisyen ve beslenme uzmanları tarafından da önemsenen bir konudur.
- Uzmanlar özellikle bu bitkideki inulinin bağırsaklarda yararlı bakterileri artırmasına ve sindirim sistemi sağlığına olan etkisine dikkat çekmektedir.
Kuşkonmaz Nerede Yetişir?
- İklim açısından yüksek bir seçiciliğe sahip olmayan kuşkonmaz otu, özellikle güneşli ve ılıman hava şartlarında yetiştirilebilir.
- Sıcaklık açısından farklı iklim tiplerine uyumlu bir bitki olması ile tanınan kuşkonmaz ağacı, kışın don olayları ile birlikte yaz sıcağına dayanabilen yapıya sahiptir.
- Düşük sıcaklık hassasiyeti ile birlikte ekim yapılacak kuşkonmaz tarlası toprak açısından özel nitelikler taşımaz ve farklı toprak tiplerinde kuşkonmaz tohumu kolayca ekilir.
- İklim açısından zorlu kriterlere sahip olmadığı için kuşkonmaz tarımı dünyada Afrika, Asya ve Akdeniz çevresinde yapılırken Türkiye’de özellikle Trakya yöresinde tarla bitkisi olarak dikilir.
- Kuşkonmaz Aslı Aksoy isimli ODTÜ İşletme mezunu, başarılı bir girişimci kadının Muğla’da üretimini yaptığı ve köylü kadınlara da istihdam sağladığı bir bitkidir. Aslı Aksoy attığı adımla takdir gören ve yurt dışına da ihracatla adından söz ettiren başarılı bir isimdir.
- Aşırı soğuklara dayanıklı yapısı ile kış mevsiminin soğuk geçtiği ve don olaylarının yaşandığı Doğu Anadolu çevresinde de dikilen sebze, yabanı olarak da doğada bulunur.
- İklim isteği açısından hassas olmamasına rağmen üretimi oldukça zahmetli olan kuşkonmaz ekimi, birkaç yıl süren profesyonel yöntemlere dayanır.
- Kuşkonmaz bakımı doğru yapılırsa yaz boyunca tekrar tekrar filizlenerek bol mahsul vermesi olasıdır.
Kuşkonmaz Bitkisi Mevsimi Ne Zaman?
- Mart ayının başlarında hasadına başlanan kuşkonmaz otu, mart ayından itibaren toplanarak nisan, mayıs aylarında pazarlarda, manavlarda ve marketlerde satılır.
- Bahar aylarında taze halde kolayca bulunan sebzeyi haziran aylarının ilk haftalarına kadar bulmak mümkün olur.
- Özellikle marketlerde yaz başlarına kadar kuşkonmaz sebzesi bağ halinde satılır.
- Ilıman iklim şartlarında yetişen ve ilk dikiminden iki yıl sonra ürün vermeye başlayan kuşkonmaz fidesi, ilkbahar ayalarında ekilir.
- Ekimi yapıldıktan iki yıl sonra ürün alınan bitkiden sonraki 15 yıl boyunca sürgü alınabilir.
- Şubat ayından sonra mart başında büyümeye başlayan bitki kısa sürede hasat edilir.
Kuşkonmaz Nedir? Faydaları, Nasıl Temizlenir?