Özelliklerine Göre Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Özelliklerine Göre Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?
Bitkileriniz için en iyi saksının hangisi olduğunu merak ediyorsanız, farklı saksı çeşitlerini incelediğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz! Saksı seçimi ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevabı, bu yazıda!

Ev, bahçe, ofis, teras fark etmez; bitkileriniz için iyi saksılara her zaman ihtiyacınız vardır. Hem ortamın daha güzel olmasını sağlamak hem bitkilerinizin daha sağlıklı şekilde büyümesini sağlamak için birbirinden farklı saksıları kullanabilirsiniz. Farklı özelliklere sahip olan saksı çeşitleri vardır. Delikli saksılar, deliksiz saksılar, toprak saksılar, seramik saksılar… Her birinin özelliği farklıdır. Gelin, hangi saksının özelliği nedir, saksı alırken nelere dikkat etmeniz önemlidir, detaylara bakalım!

Saksının Drenaj Özellikleri

Saksı seçimi nasıl yapılır
Evinizi Güzelleştirecek Saksıların Özellikleri Nelerdir,

Bitkileriniz için saksı seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan ilki, saksının drenaj özelliğidir. Drenaja sahip olan saksılar ve sahip olmayan saksılar vardır. Drenaj, bitkiyi suladığınızda eğer bitkinize fazla su verdiyseniz işinize yarayacak bir özelliktir. Saksının altında bulunan delik sayesinde bitkiniz, fazla suları saksıdan uzaklaştırır. Ayrıca drenajlı saksılarda farklı bitkileri aynı anda yetiştirmeniz de daha olasıdır. Saksı seçimi yaparken saksının drenajlı olup olmamasına dikkat edebilirsiniz. Drenaj sayesinde bitkinizin köklerinin hava alması, istediği oksijen miktarına ulaşması da mümkün olur. 

Saksı Malzemesi

Saksı seçimi nasıl yapılır
Saksı Seçimi Nasıl Olmalı? 

Her malzeme, farklı özelliklere sahiptir. Seramik saksılar, kiremit saksılar, ahşap saksılar, hasır saksılar… Bu saksılar arasında seçim yaparken bazı noktalara dikkat etmeniz önemlidir. Bitkileri saksıya ekmenin iki yolu vardır: Bitkiyi plastik saksıya ekip plastik saksıyı seramik saksının içine yerleştirebilirsiniz. Bitkiyi direkt şık bir saksının içine ekebilirsiniz. Eğer saksıyı sadece görsellik için kullanıyorsanız, herhangi bir malzemeden üretilmiş saksıları seçebilirsiniz. Burada, plastik saksıdan akan suyun dışarı çıkmamasını sağlayacak tarzda bir saksı ya da saksı tabağı seçmeniz önemli. Ama eğer bitkinizi direkt ekecekseniz, saksının malzemesine dikkat edebilirsiniz. Mesela ince bir toprak saksı kullanırsanız bitkinizin kökleri sıkışabilir, nefes alamayabilir. İyi bir toprak saksı ise bitkinizin suyunu daha dengeli kullanmasına yardımcı olur. Saksının malzemesinin suya ve toprağa dayanıklı olması, sahip olması gereken en önemli özelliklerdendir. Bu tarz saksılar çok fazla uğraş gerektirmediği için kullanımları çok daha kolaydır.

Saksının Gözenekli Yapısı

Saksıların yapı malzemeleri farklı olduğu için gözenekli yapıları da farklıdır. Kimi saksıların gövdesi, hava almaz. Gözenekli saksılar ise hava aldığı için bitkiye, doğal ortamdaymış gibi hissettirir. Gözenekli yapıya sahip olan saksıları seçerseniz bitkinizin köklerinin ve gövdesinin, ayrıca da toprağın hava almasını sağlayabilirsiniz.

Saksı Estetiği

Saksı seçimi nasıl yapılır
Ev için Saksı Seçimi Nasıl Yapılır? 

Estetik bir saksı mı seçmek istiyorsunuz yoksa etkili mi? Dayanıklı bir saksı mı istiyorsunuz yoksa klasik mi? Bunlar da yine saksı seçiminde dikkat edebileceğiniz şeylerdir. Özellikle hasır saksılar, plastik bir saksıyı içine yerleştirebileceğiniz tarzdadır. Böylece plastik saksının görüntüsünden kurtulup şık bir görüntü elde edebilirsiniz. Çiçekler kendiliğinden çok güzeldir ama onları daha süslü saksılara yerleştirdiğinizde ya da daha uyumlu saksılar seçtiğinizde oluşan bütünlük, estetik bir görünüm oluşturur. Mesela teraslar ve balkonlar için daha büyük saksıları tercih ederek hoş bir ortam oluşturabilirsiniz. Ağaç saksısı olarak da bilinen büyük saksı modelleri, evinizin tarzını değiştirmede etkilidir. Pencere önlerinde çiçek yetiştiriyorsanız daha doğal görünümlü, eve sakinlik ve huzur katan saksı modellerini tercih edebilirsiniz. Düz renkli saksı modelleri, daha klasiktir. Bu tarz saksılar, evde aradığınız ortamı oluşturmanızı sağlayabilir.

Saksı Ağırlığı

Evdeki bitkileriniz için saksı seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de saksının ağırlığıdır. Evdeki saksılarınızı sulamak için taşımanız gerekiyorsa ya da sık sık yer değiştirmeyi seviyorsanız, daha hafif saksıları tercih edebilirsiniz. Hafif saksıları kaldırmanız kolay olacağı için herhangi bir sorun yaşamazsınız. Saksılarının içinin bir de toprak ve sulama sonra su ile dolu olacağını düşünürseniz, saksılar tahmin ettiğinizden ağır olabilir. Bu yüzden hafiflik, saksı için önemli. Ama dışarıda duran ve yerini değiştirmeyeceğiniz saksılar istiyorsanız, daha ağır saksılar seçmelisiniz. Ağır saksılar aynı zamanda hava şartlarına uyum sağlama açısından da önemlidir. Rüzgar gibi dış etkenlere karşı saksının ağır olması önemli. Bu sayede saksılarınız devrilmez ve tehlike de yaratmaz.

  • Orkide saksısı nasıl olur?

En farklı saksı tiplerinden biri, orkideler için tasarlanmıştır. Orkide saksılarının genel olarak;

  • Şeffaf kültür kabından en az iki kat daha büyük,
  • Fazla su için yeterli alanı bulunan,
  • Ekicinin alt kısmında delik olmayan ya da bir tabağı bulunan,
  • Kültür kabı ile su haznesi arasında yeterli mesafe olan saksılardır.
Terracotta saksılar ile begonyaları, seramik saksılar ile pileları, sepet saksılar ile deve tabanlarını, beton saksılar ile starliçeleri, kumaş saksılar ile şamadoraları, askılı makrome saksılar ile salon sarmaşıklarını bir arada kullanabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.