Uçkun Otu (Işgın) Nedir, Nerede Yetişir? İşte, Doğu'nun Muzu Uçkun Faydaları
Uçkun Otu (Işgın) Nedir, Nerede Yetişir? İşte, Doğu'nun Muzu Uçkun Faydaları
Son zamanların popüler bitkisi uçkun (ışgın) faydaları sayesinde tıbbi bitkilerden sayılıyor ve farmakolojik araştırmalarda da çok sık kullanılıyor. Peki, uçkun faydaları nelerdir, nerede yetişir? İşte merak edilenler...
Uçkun otu nedir?
Uçkun, ışkın ya da ışgın olarak bilinen bitki, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından 1000 – 4000 m yüksekliklerde yetişen, mayıs-haziran aylarında sarımsı beyaz çiçek açan, 40–150 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir ravent türüdür.
Uçkun (Işgın) otu nerede yetişir?
Uçkun otu, Güneybatı Asya'nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde (Türkiye, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran, Afganistan ve Pakistan) yayılım gösterir ve Türkiye'de yabani, dağlık ortamlarda yetişir.
Doğu'nun muzu olarak nitelendirilen uçkun otu, yüksek yaylalarda karların erimeye başladığı mevsimde fil kulağı biçimli geniş kaba yaprakların arasından yükselen gövde (çiçek durumu sapı) köylülerce dibinden kesilerek dağlardan şehirlere getirilir ve «ışgıncı» ya da «ışkıncı» denen satıcılar tarafından demet demet pazarda satılır.
Uçkun faydaları nelerdir?
- Uçukları tedavi etmek için cilde uygulanır.
- Kabızlık, ishal, mide ekşimesi, mide ağrısı, gastrointestinal (GI) kanama ve belirli GI teşhis prosedürleri için hazırlık dahil olmak üzere sindirim şikayetleri için kullanılır.
- Ciltteki hemoroid veya yırtıklardan kaynaklanan ağrıyı azaltır.
- Araştırmalar ışkın otunun, yüksek kolesterolü olan kişilerde toplam kolesterolü ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL veya "kötü") kolesterolü azaltabileceğini göstermiştir.
- Diş eti hastalığının tedavisine yardımcı olabilir.